Shell var min inspiration, säger Star Eaton. Hon kunde ha fotograferat henne i tidningen

I juni 2001 var Ashton Eaton tretton och hade ingen aning om vad tiokamp. “Då har jag en på köksbordet fann han en tidning där de var på framsidan sportsidan nyheter från fotboll, tennis -. Och höger i mitten Foto Roman Šebrle, kasta spjut”

Sedan Šebrle träffas i Götzis som den första människan i historia en magisk gräns på 9 000 poäng. “Ett beslut mognat i mig: Jag är en idrottsman, jag representant”, säger den amerikanska.

Elva år senare, Eugene 2012, raderade han Šebrle prestanda rekord 9039 punkter. Och så var metan, som Eaton attackerade i helgen i Peking.

Före den slutliga över till 1500 m för att veta: Behovet rekordtid av 4: 18,25.Hustru, silver heptathlete Brianne Theisenová-Eaton, hejar på 50 tusen åskådare från läktaren, Roman Šebrle från tv. Och Eaton kämpade för att hålla trit med Algerian Bourdade. “När han accelererade gjorde jag det också. Alltid försöker slå sig själv ”

borrat mål i 17,52 och föll till marken. Ombord blixtrade  poäng och förkortningen WR – världsrekord. Men han hade inte ens makt att stiga upp.

Just lyfte huvudet och handen i ansiktet av enorm känslomässig och fysisk utmattning.

“Kabrňák. Kör på ett sådant tiokamp femton vid 04:17, är det ett djur “, sade han på podiet triple mästaren Tomas Dvorak, vars Eaton just rånade en VM rekord 8902 punkter från Edmonton 2001:eNästa tjeckiska raderades från skivborden.

Šebrle han omedelbart gratulerade per telefon. “Han sa till mig, nu är din tid. Romerska är ett fantastiskt barn, “sa Eaton.

Strax efter Šebrle skrev på Facebook: “När jag bröt Ashton Först var jag lite ledsen. Men nu stod jag på tre på morgonen och höll tummarna. På skärmen upplevde jag en riktig orgasm desetibojařský. Just nu har jag goosebumps. Ju mer han sa att jag var hans inspiration. Det är kungen på plats och den bästa decathlete någonsin ”

En sådan man måste vara galen

Sedan 2012 säsongen allenarådande Eaton desetibojařským händelser.Förra året, när ingen åtgärd togs, lyckades han en paus och fokuserade på banan med 400 meter hinder och kortare sprintar.

Ingen tioårig man har någonsin varit i Peking innan, han skulle hellre läka sina ryggskador. “Men så snart jag kom hit före öppningen 100 meter in i konvojen, förstod jag hur mycket jag missade de tio. Det handlar inte om rekord och medaljer, utan om vad vi upplever på arenan med de andra pojkarna i två dagar. Dessa erfarenheter är fantastiska. ”

Han vill stanna ytterligare två år för desetiboy. Skivan kan fortsätta att skaka. “Den har 9 200 poäng”, säger legendariska Daley Thompson.

Dvorak räknar till och med 9 300. “Det finns en stor reserv på höjden, och det händer inte ens. Vid 201 hoppar han som en quill, inte mer på 204.Och jag ser i kullarna en orealistisk potential. Spjutet var inte långt vare sig 70 meter. ”

27 år, Eaton nu gick en exklusiv klubb decathletes, som vann vid OS och VM minst tre gånger.

Innan honom det kunde endast Daley Thompson, Dan O’Brian och Tomas Dvorak. Nästa år kan bli den andra mannen efter Bob Mathias, som får mer än en desetibojařský olympiska titel.

Som det sades om honom Usain Bolt?

“En man som vet så väl tio discipliner måste vara galen.”