Efter två mästerskapstitlar i Norge

Ett leende är inte allt han har att erbjuda. När i januari 2016 utsåg Real Madrid Zinedine Zidane som ny tränare såg det oss som en desperat gest. Den förra stjärnan i Frankrike hade ingen erfarenhet eller några prestationer på coachingområdet. Istället för att vänta på det perfekta valet, satsar president Florentino Perez på legenden om klubben. Och förlorade inte.

Många tyckte att “kräm” slog romantiken och uppträder irrationellt. Men historien tillåter inte att ligga: en man som inte hade gjort sig till slutspelet för den tredje divisionen med reservister ett år tidigare tog och vann Champions League.

Tre år har gått, och något liknande kan hända i Manchester United Ole Gunnar Solskher.

Inte bara en tränare

Efter två mästerskapstitlar i Norge och nedläggning med Cardiff, samlade Sulscher en sammanfattning, som kan vara av intresse utom för laget från Championship. Men justitieministeriets seger gör det klart att det här spelar ingen roll.

Ole Gunnar Solskjer, som Zidane en gång, informerar oss om vilka europeiska bidrag som väntar på från moderna tränare. Vad passar en behöver inte någon annan. I United eller Real Madrid behöver vi inte bara en smart specialist, utan också en politiker.

Det finns redan bra spelare. “Red Devils” vill bjuda in Pochettino till honom för att han gjort fotbollsspelare bättre på Tottehem, men är det så viktigt för grandee som kan köpa den färdiga produkten själv? Zidane behövde aldrig oroa sig för att höja ungdomar – han var tvungen att motivera de som redan är.

Han gick till klubben, men Rafa Benitez gjorde det inte. Han anlände till Madrid, som avser att fortsätta arbeta med försvarets taktik som han använde. Han var alla varnade för att det inte är en tur i huvudstaden. Han lyssnade inte och blev avfyrade. I “Real” för många ljusa talanger som inte var redo för Rafa-stilen. Och samma sak hände i United, vars lag föll ut med Mourinho, som var helt ointresserad i attacken.