Bára har redan tjänat sin havre, Zatopkova är klart. Och han avslutar boken

Innan dess dock upplevde han tv cliffhanger, med OS-mästaren i spjut Helsingfors 1952 och silver från 1960 spelen i Rom indragen känslor. “Bara tycktes mig lite fokuserad, inte skulle vara i finalen att greppa”, sade han nionde efter sin berömda efterträdare.

“Jag har ännu att tro att det kommer att övervinna eftersom det är en kämpe, en stark man. På skärmen bad jag henne att få det, men tyvärr hörde hon inte mig. Som tidigare Vita Vesely – så när jag ville göra vår rika samling oštěpařských framgång har ökat. Men det händer, det är en sport.Jag vet väl att spjutet inte är en enkel disciplin, förklarar Zatopkova.

Liknande ögonblick upplevde också

Tjeckien situation för båda stjärnorna kan ta så likartade ögonblick upplevde på egen hud. “Kanske vid OS i Melbourne 1956, när jag gick dagen innan loppet för att försöka starta ett dussin gånger, entusiastiska över hur jag fick på, skicka ett spjut än femtio meter.Tyvärr, sköt jag men damm i loppet jag inte passade femtio och lämnade mig potatis eller fjärde plats “, minns han.

I slutet av förra året, när hon lämnade för familjen Špotáková från tränare Jan Zelezny har Zátopková ser med sympati.

“Bara föredrar små Janecek eller familj inte vill tillbringa två månader i Sydafrika utan en son. Jag instämde helt. Titta, tänkte hon, som de kallades i min tid, inte längre på hans havre intjänade – efter medaljer halade kontinuerligt sedan 2006 och är en dubbel olympisk mästare. Jag förstår men också John, som vill att hans spelare tillbringade spjut helt och fullständigt.Jag respekterar det också, jag kan inte skylla på honom, “shruggar han.

Söndagens Sportakis ord som han vill hitta en tränare för OS-säsongen, välkomnade hon. “Ett klokt drag. Spjuttekniken är inte lätt, konkurrenten ser sig inte själv, och misstag kan kastas in i tekniken. Det handlar inte bara om den som låter dig optimistiskt, men han följer dig och påpekar detaljerna. Kanske är det nödvändigt att minska takten, inte öppna axeln, som vi säger spjutet, då kan det fylla andra fel.Jag tror att rätt expert finner Bara och kommer återigen att kasta bort ”

På nämna att det kan vara en idealisk kombination igen Špotáková -. Iron bara skakar på huvudet. “Honza är en utmärkt tränare, innan han var en utmärkt spjut som har denna disciplin i sin fitta. Jag skulle inte vilja spekulera, säger han.

Hur var det egentligen

Han har en vecka full av friidrott. “Jag är glad att jag överlevde,” skrattar han.På natten såg hon inte ut. “För det första, nej jag är inte ens tjugo, och tyvärr även trettio, och jag har fått en hel del arbete.”

Idrotts- legend eftersom slutföra en bok om sig själv och hennes man, tidigare känd uthållighet och tre vinnare av spelen i Helsingfors 1952 vem dog för femton år sedan. “De tidigare böckerna om oss måste vara tid och regim. Jag skulle vilja att det här heter “Dana Zátopková, Emil Zátopek, som det var”. Det blir också det faktum att i åratal ljusfläcken kan inte. ”

Som hur Zatopek, som redan hade OS-guld i kors tio kilometer från London, vägrade att gå till OS i Helsingfors, då Expeditionen kommer inte att vara hans vän, begåvad fredsmän Stanislav Jungwirth.Han var “politiskt opålitlig”. “Emil drev det, vilket var lite mod. De skickade till Helsingfors med en tvådagars fördröjning och straffade honom efter en återkomst till en paus i representationen. Men Emil, som den enda i historien, vann en fem och tio mil maratonlöpning och en del av bestraffningen gjordes, “ler Zatopkova.